Výpečky, červené zelí a bramborový knedlík

Výpečky se zelímTaková těžká česká kalsika, ale ubčas má prostě člověk chuť.

6 porcí
  • 900 g vepřový bok nebo krkovice
  • 5 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • sůl a pepř

Červené zelí

  • sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí
  • 80 g slaniny na jemno nakrájené
  • 2 lžičky kmínu (drcený nebo celý)
  • 1 cibule
  • mouka na zahuštění
  • cukr a ocet

Bramborový knedlík

  • 1 kg brambor varný typ A
  • 450 g děcké krupičky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce solamilu
  • sůl

Výpečky

Maso nakrájíme na kostičky (je-li bůček s kostí, tak rozkrájíme mezi kostma), cibuli nahrubo a česnek na plátky. Vše dáme do pekáče, promícháme, důkladně osolíme a opepříme.

Zakryjeme a dáme alespoň na 2 hodiny do trouby na 120°C. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200°C nebo i víc, když spěcháme a necháme maso zezlátnout. Občas promícháme.

Červené zelí

Celý obsah sklenice vylejeme do hrnce a přidáme vodu aby bylo zelí pod vodou. Osolíme, opepříme a 15 minut vaříme.

Na pánvi opražíme slaninu a necháme změknout na jemno nakrájenou cibulku. Zaprášíme moukou a ještě minutku mícháme.

Obsah pánve přidáme do zelí a ještě min 5 minut povaříme. Dochutíme cukrem (případně medem) a octem.

Bramborový knedlík

V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout.

Dáme vařit vodu do velkého hrnce a osolíme ji.

Brambory nahrubo nastrouháme, přidáme vejce, solamil a osolíme. Postupně přidáváme krupičku, případně hrubou mouku. Co nejrychleji zpracujeme v těsto a vyválíme 3 knedlíky.

Ihned dáme do vroucí vody a vaříme 20 minut. Po chvilce vaření odlepíme odedna a občas pootočíme.

Po uvaření na okamžik ponoříme do ledové vody, necháme okapat a párkrát propíchneme nebo rovnou nakrájíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *