Taková těžká česká kalsika, ale ubčas má prostě člověk chuť.
6 porcí
- 900 g vepřový bok nebo krkovice
- 5 stroužků česneku
- 2 cibule
- sůl a pepř
Červené zelí
- sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí
- 80 g slaniny na jemno nakrájené
- 2 lžičky kmínu (drcený nebo celý)
- 1 cibule
- mouka na zahuštění
- cukr a ocet
Bramborový knedlík
- 1 kg brambor varný typ A
- 450 g děcké krupičky
- 1 vejce
- 1 lžíce solamilu
- sůl
Výpečky
Maso nakrájíme na kostičky (je-li bůček s kostí, tak rozkrájíme mezi kostma), cibuli nahrubo a česnek na plátky. Vše dáme do pekáče, promícháme, důkladně osolíme a opepříme.
Zakryjeme a dáme alespoň na 2 hodiny do trouby na 120°C. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200°C nebo i víc, když spěcháme a necháme maso zezlátnout. Občas promícháme.
Červené zelí
Celý obsah sklenice vylejeme do hrnce a přidáme vodu aby bylo zelí pod vodou. Osolíme, opepříme a 15 minut vaříme.
Na pánvi opražíme slaninu a necháme změknout na jemno nakrájenou cibulku. Zaprášíme moukou a ještě minutku mícháme.
Obsah pánve přidáme do zelí a ještě min 5 minut povaříme. Dochutíme cukrem (případně medem) a octem.
Bramborový knedlík
V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout.
Dáme vařit vodu do velkého hrnce a osolíme ji.
Brambory nahrubo nastrouháme, přidáme vejce, solamil a osolíme. Postupně přidáváme krupičku, případně hrubou mouku. Co nejrychleji zpracujeme v těsto a vyválíme 3 knedlíky.
Ihned dáme do vroucí vody a vaříme 20 minut. Po chvilce vaření odlepíme odedna a občas pootočíme.
Po uvaření na okamžik ponoříme do ledové vody, necháme okapat a párkrát propíchneme nebo rovnou nakrájíme.