Vanilkový crème brûlée

Crème brûléeV jednoduchosti je síla – jen čtyři ingredience stačí ke kouzelnému francouzskému dezertu – smetana, žloutky, vanilka a cukr.

4 až 6 porcí

  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 žloutky z „M“ vejec
  • 55 g krupicového cukru
  • třtinový cukr na posypání

Smetanu ohříváme při nízkém výkonu (3. stupeň ze 14) cca 25 minut – těsně pod bod varu. Do smetany přidáme semínka z vanilkového lusku a vanilkový lusk.

Cukr a žloutky utřeme do husté světlé hmoty.

Ze smetany vyndáme vanilkový lusk, drží-li se semínka pohromadě tak trochu prošleháme a celé zašleháme do žloutků.

Horkovzdušnou troubu necháme rozehřát na 140°C a uvaříme konvici vody.

Pudink přelejeme zpět do rendlíku a na střední výkon (8./14) zahříváme do zhoustnutí – cca 7 minut.

Vyskládáme misky do hlubokého plechu a naplníme je pudinkem. Během plnění občas zamícháme, aby vanilková semínka nebyla na dně a pak pouze v poslední misce.

Plech vložíme do trouby a zalejeme horkou vodou tak, aby voda byla přibližně do úrovně pudinku v miskách.

Pečeme 25 minut do zhoustnutí a poté necháme vychladit.

Posypeme třtinovým cukrem (1 až 2 lžičky na každou misku) a flambovací pistolí zkaramelizujeme. Má to jít i zapálením alkoholu nebo rozžhavenou lžící…

(Místo vanilky se dá pudink ochutit nějak jinak – v Itálii se např. používá citronová kůra + skořice a jmenuje se crema catalana nebo crema de Sant Josep).

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *