V jednoduchosti je síla – jen čtyři ingredience stačí ke kouzelnému francouzskému dezertu – smetana, žloutky, vanilka a cukr.
4 až 6 porcí
- 400 g smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky z „M“ vejec
- 55 g krupicového cukru
- třtinový cukr na posypání
Smetanu ohříváme při nízkém výkonu (3. stupeň ze 14) cca 25 minut – těsně pod bod varu. Do smetany přidáme semínka z vanilkového lusku a vanilkový lusk.
Cukr a žloutky utřeme do husté světlé hmoty.
Ze smetany vyndáme vanilkový lusk, drží-li se semínka pohromadě tak trochu prošleháme a celé zašleháme do žloutků.
Horkovzdušnou troubu necháme rozehřát na 140°C a uvaříme konvici vody.
Pudink přelejeme zpět do rendlíku a na střední výkon (8./14) zahříváme do zhoustnutí – cca 7 minut.
Vyskládáme misky do hlubokého plechu a naplníme je pudinkem. Během plnění občas zamícháme, aby vanilková semínka nebyla na dně a pak pouze v poslední misce.
Plech vložíme do trouby a zalejeme horkou vodou tak, aby voda byla přibližně do úrovně pudinku v miskách.
Pečeme 25 minut do zhoustnutí a poté necháme vychladit.
Posypeme třtinovým cukrem (1 až 2 lžičky na každou misku) a flambovací pistolí zkaramelizujeme. Má to jít i zapálením alkoholu nebo rozžhavenou lžící…
(Místo vanilky se dá pudink ochutit nějak jinak – v Itálii se např. používá citronová kůra + skořice a jmenuje se crema catalana nebo crema de Sant Josep).