Konečně jsem našel recept na těsto, který mi funguje 🙂
6x pizza Ø 32 cm
Suroviny:
10 g čerstvého droždí
10 g cukru krupice
5 lžic olivového oleje
1 kg hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
30 g soli
V 500 ml vlažné vody důkladně rozmícháme droždí, cukr a olivový olej. Do mísy robotu nasypeme mouku, přilijeme vodu s droždím a olejem a začneme pomalu míchat hnětacím hákem. Jakmile se mouka spojí s tekutou směsí, přidáme sůl.
Těsto mícháme při středních otáčkách 10 minut, poté ho vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme z něj kouli a potřeme ji lžičkou olivového oleje, aby neoschla. Necháme 10 minut odpočívat.
Odpočinuté těsto rozdělíme na stejných 6 porcí, které „naboulujeme“, tedy vytvoříme z nich bochánky. Bochánky položíme na plech, přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme kynout 1 hodinu, nebo než zdvojnásobí svůj objem. Poté je dáme do lednice a necháme do druhého dne vyzrát. Druhý den vyndáme bochánky z lednice 1 hodinu předtím, než budeme pizzu připravovat.
Vál posypeme moukou, těsto na něj položíme, zmáčkneme dlaní a prsty roztahujeme do kruhu tak, aby na kruhu zůstal zvýšený okraj. Těsto otočíme a dále ho roztahujeme tak, aby se do kruhu vešly obě ruce. Těsto nazdvihneme, podsypeme moukou, do kruhu těsta položíme obě ruce tak, aby nepřesahovaly přes okraj a krouživým pohybem těsto roztahujeme. Pravou rukou táhneme směrem doprava, levou směrem nahoru. Takto těsto pomalu roztahujeme, dokud nemá v průměru 32 cm.
Troubu rozehřejeme na její maximum a dáme dovnitř obráceně plech nebo plochý kámen vhodný pro pečení pizzy, aby se rozpálil. Já používám litinový plát, který nechám nahřívat ještě minimálně 10 minut po tom, co trouba dosáhla 300°C.
Připravené těsto položíme na plech poprášený moukou a potřeme ho náplní tak, aby okraj pizzy zůstal čistý. Z plechu přesunu do rozehřáté trouby na plát / plech nebo kámen a pizzu upečeme.