Svíčková

SvíčkováOd té doby, co jsem se ji naučil vařit, se bojím si ji dát v hospodě…

4 porce
  • 600 g hovězího zadního
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce másla a sádla
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 2 cibule
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce octa
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 citron
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce jíšky *

Karlovarský knedlík

  • 10 včerejších rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • hladkolistá petržel
  • sůl a pepř

Svíčková

Maso prošpikujeme slaninou (jde to líp, když se nakrájí a dá zmrazit), osolíme a opepříme.

V kastrolu rozpustíme máslo a sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a osmahneme dozlata. Pak přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme.

V základu necháme zkaramelizovat cukr, poté vmícháme hořčici, zalijeme octem a necháme odvařit. Na připraveném základu ze všech stran opečeme maso.

Zalijeme vývarem a přidáme koření, přiklopíme a dáme péct do trouby do změknutí. Při 180°C na 2h, při nižší teplotě déle. Během pečení maso otáčíme.

Maso vyndáme a necháme přikryté v troubě. Vyndáme koření, rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a pomalu vmícháme ohřátou smetanu.

* Já většinou nezahušťuju jíškou i když to pak není pravá česká omáčka… Jíška by se dávala před rozmixováním a je ji potřeba povařit. Raději dám trochu více zeleniny, kterou se omáčka po rozmixování zahustí. Také nezdobím šlehačkou, protože se stejně teplem rozteče a nevypadá hezky…

 

Karlovarský knedlík

Rohlíky nakrájíme na kostičky a v misce je osolíme, opepříme a pokapeme mlékem, které se do rohlíků vsákne.

Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh.

K rohlíkům vmícháme nadrobno nasekanou petrželku, žloutky s máslem a nakonec opatrně sníh.

Na rozloženou potravinovou fólii dáme polovinu hmoty a zabalíme do šišky. Někdy ještě přebaluji do druhé vrstvy fólie.

Vaříme ve vroucí vodě 25 minut. Vyndáme a vybalíme, po chvilce nakrájíme na plátky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *