Od té doby, co jsem se ji naučil vařit, se bojím si ji dát v hospodě…
4 porce
- 600 g hovězího zadního
- 100 g slaniny
- 2 lžíce másla a sádla
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 2 cibule
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce octa
- 1 litr hovězího vývaru
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 1 citron
- 200 ml smetany
- sůl a pepř
- 1 lžíce jíšky *
Karlovarský knedlík
- 10 včerejších rohlíků
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 50 g másla
- hladkolistá petržel
- sůl a pepř
Svíčková
Maso prošpikujeme slaninou (jde to líp, když se nakrájí a dá zmrazit), osolíme a opepříme.
V kastrolu rozpustíme máslo a sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a osmahneme dozlata. Pak přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme.
V základu necháme zkaramelizovat cukr, poté vmícháme hořčici, zalijeme octem a necháme odvařit. Na připraveném základu ze všech stran opečeme maso.
Zalijeme vývarem a přidáme koření, přiklopíme a dáme péct do trouby do změknutí. Při 180°C na 2h, při nižší teplotě déle. Během pečení maso otáčíme.
Maso vyndáme a necháme přikryté v troubě. Vyndáme koření, rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a pomalu vmícháme ohřátou smetanu.
* Já většinou nezahušťuju jíškou i když to pak není pravá česká omáčka… Jíška by se dávala před rozmixováním a je ji potřeba povařit. Raději dám trochu více zeleniny, kterou se omáčka po rozmixování zahustí. Také nezdobím šlehačkou, protože se stejně teplem rozteče a nevypadá hezky…
Karlovarský knedlík
Rohlíky nakrájíme na kostičky a v misce je osolíme, opepříme a pokapeme mlékem, které se do rohlíků vsákne.
Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh.
K rohlíkům vmícháme nadrobno nasekanou petrželku, žloutky s máslem a nakonec opatrně sníh.
Na rozloženou potravinovou fólii dáme polovinu hmoty a zabalíme do šišky. Někdy ještě přebaluji do druhé vrstvy fólie.
Vaříme ve vroucí vodě 25 minut. Vyndáme a vybalíme, po chvilce nakrájíme na plátky.