Polévka z medvědího česneku, chřestu a vejce

Polévka z medvědího česneku a bílého chřestuChuti jara v podobě svěžího a výrazného medvědího česneku se sladkým a jemním bílím chřestem.

6 menších porcí

  • 2 svazky medvědího česneku
  • 300 g bílého chřestu
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 šalotky
  • 5 lžic másla
  • 1 lžíce mouky
  • 3 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžička muškátového květu
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl a pepř
  • petrželový olej

Chřest oloupeme a pár minutek vaříme ve vývaru, přendáme do studené vody. Šlupky z chřestu ještě povaříme ve vývaru.

Na třech lžicích másla orestujeme cibulku, zaprášíme moukou a vyrobíme tmavou jíšku. Zalejeme vývarem bez slupek chřestu, osolíme a přidáme na kostičky nakrájené brambory. Vaříme asi 15 minut do změknutí brambor.

Vajíčka uvaříme na měkko, aby se žloutek ještě trochu roztékal – Vejce vložíme do studené vody, přivedeme k varu, vypneme a pod pokličkou necháme 6 minut dojít. Pak zchladíme.

K vývaru přilijeme smetanu a citrónovou šťávu, vyndáme brambory a necháme je stranou. Už nevaříme. Přidáme medvědí česnek, který jsme zbavili tvrdého stonku až cca do poloviny listu. Rozmixujeme a vmícháme 2 lžíce másla.

Do širokého talíře (miska na fotce není ideální) nalijeme cca 1,5 cm polévky, přidáme na cca 3cm kousky nakrájený chřest, brambory a vejce. Ozdobit můžeme kapkou petrželového oleje a nameleme černý pepř.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *