Chuti jara v podobě svěžího a výrazného medvědího česneku se sladkým a jemním bílím chřestem.
6 menších porcí
- 2 svazky medvědího česneku
- 300 g bílého chřestu
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 šalotky
- 5 lžic másla
- 1 lžíce mouky
- 3 vejce
- 1 smetana ke šlehání
- 1 lžička muškátového květu
- šťáva z jednoho citronu
- sůl a pepř
- petrželový olej
Chřest oloupeme a pár minutek vaříme ve vývaru, přendáme do studené vody. Šlupky z chřestu ještě povaříme ve vývaru.
Na třech lžicích másla orestujeme cibulku, zaprášíme moukou a vyrobíme tmavou jíšku. Zalejeme vývarem bez slupek chřestu, osolíme a přidáme na kostičky nakrájené brambory. Vaříme asi 15 minut do změknutí brambor.
Vajíčka uvaříme na měkko, aby se žloutek ještě trochu roztékal – Vejce vložíme do studené vody, přivedeme k varu, vypneme a pod pokličkou necháme 6 minut dojít. Pak zchladíme.
K vývaru přilijeme smetanu a citrónovou šťávu, vyndáme brambory a necháme je stranou. Už nevaříme. Přidáme medvědí česnek, který jsme zbavili tvrdého stonku až cca do poloviny listu. Rozmixujeme a vmícháme 2 lžíce másla.
Do širokého talíře (miska na fotce není ideální) nalijeme cca 1,5 cm polévky, přidáme na cca 3cm kousky nakrájený chřest, brambory a vejce. Ozdobit můžeme kapkou petrželového oleje a nameleme černý pepř.