Recept z kuchyně lidlu, který mě vysloveně nadchl svojí netrdičností.
Na 2 porce
Čočkový salát
- 100 g čočky
- 1 lahůdková cibulka
- čerstvá máta
- 1 pomeranč (kůra)
- 2 lžíce červeného vinného octa
- extra panenský olivový olej
Mrkvovo-zázvorová kaše
- 50 g másla
- 30 g zázvoru
- 50 g šalotky
- 300 g mrkve
- sůl, pepř
- 250 ml drůbežího vývaru
- 100 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
Štika
- 4 filety mořské štiky
- řepkový olej
- hladká mouka na pomoučnění
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
Čočka
Čočku uvaříme a ještě teplou smícháme s lahůdkovou cibulkou nakrájenou na kolečka, nasekanou mátou (místo máty jsem též použil směš fenyklu, anýzu, koriandru a kari koření – pak je to něco úplně jiného, ale také dobré), nastrouhanou pomerančovou kůrou, zakápneme červeným vinným octem a olivovým olejem, osolíme a opepříme. Salát necháme odstát a případně ještě dochutíme.
Mrkev
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme zázvor nakrájený na nudličky a šalotku nakrájenou na větší kusy a orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, zarestujeme, podlijeme vývarem a vaříme doměkka.
Odebereme část tekutiny, aby nebyla kaše moc řídká. Přilijeme trochu smetany a rozmixujeme. V případě potřeby naředíme na požadovanou hustotu.
Štika
Filety mořské štiky z obou stran osolíme, stranu bez kůže opepříme a stranu s kůží pomoučníme.
V rozehřáté pánvi s olejem opečeme nejprve na straně s kůží dozlatova, otočíme, přidáme máslo a rozmáčklé stroužky česneku a sundáme z plotny.
Servírování
Pečenou štiku podáváme s mrkvovo-zázvorovou kaší a čočkovým salátem a přelijeme trochou výpeku. Ozdobíme pomerančovými segmenty a snítkou máty.