Pečená mořská štika s mrkvovo-zázvorovou kaší a čočkou

Recept z kuchyně lidlu, který mě vysloveně nadchl svojí netrdičností.

Na 2 porce

Čočkový salát

  • 100 g čočky
  • 1 lahůdková cibulka
  • čerstvá máta
  • 1 pomeranč (kůra)
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • extra panenský olivový olej

Mrkvovo-zázvorová kaše

  • 50 g másla
  • 30 g zázvoru
  • 50 g šalotky
  • 300 g mrkve
  • sůl, pepř
  • 250 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)

Štika

  • 4 filety mořské štiky
  • řepkový olej
  • hladká mouka na pomoučnění
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku

Čočka

Čočku uvaříme a ještě teplou smícháme s lahůdkovou cibulkou nakrájenou na kolečka, nasekanou mátou (místo máty jsem též použil směš fenyklu, anýzu, koriandru a kari koření – pak je to něco úplně jiného, ale také dobré), nastrouhanou pomerančovou kůrou, zakápneme červeným vinným octem a olivovým olejem, osolíme a opepříme. Salát necháme odstát a případně ještě dochutíme.

Mrkev

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme zázvor nakrájený na nudličky a šalotku nakrájenou na větší kusy a orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, zarestujeme, podlijeme vývarem a vaříme doměkka.

Odebereme část tekutiny, aby nebyla kaše moc řídká. Přilijeme trochu smetany a rozmixujeme. V případě potřeby naředíme na požadovanou hustotu.

Štika

Filety mořské štiky z obou stran osolíme, stranu bez kůže opepříme a stranu s kůží pomoučníme.

V rozehřáté pánvi s olejem opečeme nejprve na straně s kůží dozlatova, otočíme, přidáme máslo a rozmáčklé stroužky česneku a sundáme z plotny.

Servírování

Pečenou štiku podáváme s mrkvovo-zázvorovou kaší a čočkovým salátem a přelijeme trochou výpeku. Ozdobíme pomerančovými segmenty a snítkou máty.