Nadýchané lívance z kynutého těsta
Cca 20 malích lívanců
- 250 ml vlažného mléka
- 30 g droždí
- 2 vejce
- 40 g cukru
- sůl
- vanilkový lusk
- 200 g mouky
Vlažné mléko nalejeme do misky, rozdrobíme droždí, přidáme vejce, cukr, špetku soli. Vytřeme vanilkový lusk, případně místo něj použijeme vanilkový cukr, pak ale dáváme cukru o to méně.
Promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto. Přikrejeme útěrkou a necháme min. 30 minut kynout na teplém místě.
Pánvičku potřeme máslem a z mísy nabereme vždy velkou lžíci těsta. Těstem se nesmí míchat, jinak by slehlo.
Smažíme z obou stran dozlatova, ještě na pánvi můžeme potřít rozpuštěným (přepuštěným) máslem. Po vyndání můžeme obalit v moučkovém cukru.