Lívance

Nadýchané lívance z kynutého těstaLívance

Cca 20 malích lívanců
  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • 2 vejce
  • 40 g cukru
  • sůl
  • vanilkový lusk
  • 200 g mouky

Vlažné mléko nalejeme do misky, rozdrobíme droždí, přidáme vejce, cukr, špetku soli. Vytřeme vanilkový lusk, případně místo něj použijeme vanilkový cukr, pak ale dáváme cukru o to méně.

Promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto. Přikrejeme útěrkou a necháme min. 30 minut kynout na teplém místě.

Pánvičku potřeme máslem a z mísy nabereme vždy velkou lžíci těsta. Těstem se nesmí míchat, jinak by slehlo.

Smažíme z obou stran dozlatova, ještě na pánvi můžeme potřít rozpuštěným (přepuštěným) máslem. Po vyndání můžeme obalit v moučkovém cukru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *