Na 4 porce
- 500 g Kuřecích jater
- 100 ml suchého bílého vína
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 oloupané jablko nakrájené na kostičky
- 1 cibule na jemno nakrájená
- 6 snítek majoránky
- 1 stroužek česneku na jemno nasekaný
- Máslo a olivový olej
- Sůl a pepř
Je to hodně rychlé vaření, proto je dobré mít všechny suroviny dopředu nachystané.
Játra očistíme a rozdělíme na kousky. Opékáme na rozpálené pánvi s olivovím olejem 2 až 3 minuty z obou stran. Po otočení osolíme a opepříme.
Když se dělají z druhé strany přidáme cibulku, jablka, česnek a majoránku. Krátce opečeme.
Játra přendáme do nahřáté misky a necháme stranou.
Do pánve přilijeme víno, přidáme máslo a necháme povařit. Přilijeme smetanu a zase necháme povařit.
Nakonec vrátíme játra, která prohřejeme a necháme smetanu zhoustnout.
V originálním receptu podával Zdeňek s opečeným toustem.