Hovězí žebra na černém pivu a kořenové zelenině

Jsem jednou koupil hovězí žebra a nevěděl co s nima… Výsledek dle tohoto receptu mě nadch!

Na 4 porce
  • 1,5 kg hovězí žebra
  • 150 g mrkev
  • 150 g petržel
  • 100 g celer
  • 150 g cibule
  • 100 g rajčatový protlak
  • 0,5 l černé pivo
  • divoké koření
  • 50 g sádlo
  • 10 g sůl, pepř
  • lžička medu
  • jíška nebo vařená brambora na zahuštění

V pekáči co může jít do trouby orestujeme na sádle kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky.

Když zesklovatí přidáme protlak a ještě chvilku restujeme. Zalijeme pivem, promícháme a přidáme osolená žebra a koření. Žebra by měla být ze 3/4 ponořená.

Pečeme přiklopené 2,5 hodiny na 180°C. Občas obracíme.

Poté dopékáme 0,5 až 1 hodinu odklopené na 160°C. Občas podléváme a obracíme.

Maso vyndáme a necháme na teplém místě. Šťávu na sporáku zredukujeme, případně zahustíme jížkou nebo rozmačkanou bramborou. Dochutíme solí, pepřem a medem.

Podáváme s chlebem + křen, hořtice, nakládané okurky a cibulky, chilli… Lze také s bramborovou kaší.