Jsem jednou koupil hovězí žebra a nevěděl co s nima… Výsledek dle tohoto receptu mě nadch!
Na 4 porce
- 1,5 kg hovězí žebra
- 150 g mrkev
- 150 g petržel
- 100 g celer
- 150 g cibule
- 100 g rajčatový protlak
- 0,5 l černé pivo
- divoké koření
- 50 g sádlo
- 10 g sůl, pepř
- lžička medu
- jíška nebo vařená brambora na zahuštění
V pekáči co může jít do trouby orestujeme na sádle kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky.
Když zesklovatí přidáme protlak a ještě chvilku restujeme. Zalijeme pivem, promícháme a přidáme osolená žebra a koření. Žebra by měla být ze 3/4 ponořená.
Pečeme přiklopené 2,5 hodiny na 180°C. Občas obracíme.
Poté dopékáme 0,5 až 1 hodinu odklopené na 160°C. Občas podléváme a obracíme.
Maso vyndáme a necháme na teplém místě. Šťávu na sporáku zredukujeme, případně zahustíme jížkou nebo rozmačkanou bramborou. Dochutíme solí, pepřem a medem.
Podáváme s chlebem + křen, hořtice, nakládané okurky a cibulky, chilli… Lze také s bramborovou kaší.