Hovězí s rajskou omáčkou

Hovězí s rajskou omáčkouRajská patří mezi české klasiky. Já jsem se ji učil vařit při kurzu v Pražském kulinářském institutu.

6 porcí
  • 1 kg hovězího
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 100 g sádla
  • 2 cibule
  • 230 g rajského protlaku (2 kusy)
  • 5 lžic octa
  • divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření)
  • 140 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Houskový knedlík

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 10 g droždí
  • špetka cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • starý rohlík nebo houska

Do 1,5 litru vroucího osoleného vývaru (případně vody) dáme vařit maso a přidáme divoké koření. Vařit v lehce probublávajícím vývaru / vodě.

Do mouky zamícháme sůl, vytvoříme v ní ďůlek, do kterého vyklepneme vajíčko, rozdrobíme droždí a přidáme špetku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme asi 5 minut odležet.

Vymícháme kypré těsto, do kterého přidáme na kostičky pokrájený rohlík (může být i ztvrdlý). Těsto necháme vykynout zhruba půl hodiny na teplém místě.

Na sádle dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme rajský protlak, lehce osmahneme, zaprášíme hladkou moukou a přidáme ocet.

Do velkého hrnce dáme vařit vodu na knedlíky.

Maso alespoň po hodině varu (už by mělo být skoro měkké, ale ještě dojde) přendáme do rozehřáté trouby na 120 °C a vývarem zalejeme orestovanou cibuli s moukou. Omáčku necháme alespoň 20 minut povařit.

Vodu na knedlíky osolíme. Z těsta vyválíme dva knedlíky a vaříme 18 minut. V polovině varu knedlíky otočíme.

Provařenou omáčku přecedíme, dochutíme cukrem a zjemníme lžící másla, které do ní rozmícháme. Dále už se omáčka nevaří.

Uvařené knedlíky vyndáme z vody, ihned propícháme vidličkou, aby mohla utíkat pára a knedlíky se nesrazily. A nakrájíme nožem nebo nití.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *