Caesar salát

Caesar salát

Svěží, pikantní, a přitom prostý. Takový je salát Caesar ve své originální podobě. A také to je recept, který velmi často hledám.

4 porce
  • 1 římský salát
  • 150 g parmazánu, v celku
  • 1/2 bílé bagety z předešlého dne

Na zálivku

  • 2 čerstvé žloutky
  • střik estragonového vinného octa
  • lžička dijonské hořčice
  • 1/2–1 lžička krupicového cukru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 menší stroužek česneku, najemno nasekaný
  • 4 sardelové řezy, najemno nasekané (nebo-li ančovičky)

Pikantní zálivka

Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním.

Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, hořčicí, cukrem, špetkou soli a pepřem.


Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.

Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.

Křupavé krutonky

Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1 až 2 cm.


  Kostičky opečte nasucho v nepřilnavé pánvi. Ve větším množství na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a dokřupava.

Salát

Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat.

Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti cca 1 cm.

Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.

Dvě třetiny parmazánu nastrouhejte na jemném struhadle nebo na hoblinky a vmíchejte do salátu. Nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou.

Potom salát rozdělte na talíře a těsně před servírováním posypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé), ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a poprašte pepřem.

Varianta s kuřecím stejkem:

Caesar salát s kořecím masem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *