Svěží, pikantní, a přitom prostý. Takový je salát Caesar ve své originální podobě. A také to je recept, který velmi často hledám.
4 porce
- 1 římský salát
- 150 g parmazánu, v celku
- 1/2 bílé bagety z předešlého dne
Na zálivku
- 2 čerstvé žloutky
- střik estragonového vinného octa
- lžička dijonské hořčice
- 1/2–1 lžička krupicového cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 100 ml panenského olivového oleje
- 1 menší stroužek česneku, najemno nasekaný
- 4 sardelové řezy, najemno nasekané (nebo-li ančovičky)
Pikantní zálivka
Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním.
Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, hořčicí, cukrem, špetkou soli a pepřem.
Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.
Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.
Křupavé krutonky
Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1 až 2 cm.
Kostičky opečte nasucho v nepřilnavé pánvi. Ve větším množství na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a dokřupava.
Salát
Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat.
Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti cca 1 cm.
Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.
Dvě třetiny parmazánu nastrouhejte na jemném struhadle nebo na hoblinky a vmíchejte do salátu. Nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou.
Potom salát rozdělte na talíře a těsně před servírováním posypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé), ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a poprašte pepřem.
Varianta s kuřecím stejkem: